logo

Пошук

    День Соборності України

    22.01.2024

    22 січня Україна відзначає День Соборності, присвячений річниці підписання Акту об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.  

    У цей день в 1919 році на Софійській площі Києва було урочисто оголошено універсал Директорії, що проголосив створення єдиної і незалежної Української Народної Республіки (УНР). У ньому, зокрема зазначалося: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України… Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка…»

     21 січня 1990 року, в переддень дня Соборності, в Україні відбулася одна з найбільш масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності усіх українських земель. Більше 450 тисяч людей, узявшись за руки, створили ланцюг від Івано-Франківська через Львів і до Києва. Тоді на акцію з’їхалися представники з усіх регіонів України, зокрема із східних Донецької і Луганської областей. Цей «живий ланцюг» став одним зі свідчень того, що українці прагнули жити в єдиній соборній Україні. 

    Більше про ці події дізнайтеся на уроці історії України Всеукраїнської школи онлайн https://bit.ly/3Sbo6Ij
    Download Premium WordPress Themes Free
    Premium WordPress Themes Download
    Download WordPress Themes
    Free Download WordPress Themes
    free online course
    download samsung firmware
    Download Best WordPress Themes Free Download
    free download udemy course