logo

Пошук

    Час обирати здоров’я

    20.07.2023

    Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин. Так само дорослим обов’язково треба робити щеплення проти тих хвороб, від яких вони не отримали захист у дитинстві.

    ЩЕПЛЕННЯ ВІД ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ (ОБОВ’ЯЗКОВО КОЖНІ 10 РОКІВ)

    Вакцинація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна ревакцинація.

    Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безкоштовно.Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.Якщо в дитинстві не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані чи ні, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.В усіх областях України є безкоштовна та якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих.

     

    ЯКІ ПРОПУЩЕНІ У ДИТИНСТВІ ЩЕПЛЕННЯ НЕОБХІДНО НАДОЛУЖИТИ У ДОРОСЛОМУ ВІЦІ

    1. Щеплення від кору, краснухи та паротиту

    Дві дози вакцини КПК захищають від кору, краснухи і паротиту на усе життя. Ревакцинація не потрібна, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві (за Календарем – в 1 і 6 років).
    Дорослим треба вакцинуватись проти кору, краснухи та паротиту, якщо вони ніколи не вакцинувались від цих хвороб і немає медичних даних про імунізацію. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) – це швидкий та простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні.

    Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць.

    Вакцини КПК є безоплатними для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Усі інші дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеці і пройти щеплення у закладі охорони здоров’я.

    Вакцина КПК є живою вакциною, тому не робиться під час вагітності. Щеплення КПК, проведене під час вагітності випадково, наприклад, коли жінка не знала, що вагітна, не є показанням до аборту.

     

    2. Щеплення від гепатиту B

    Імунізація проти гепатиту B захистить людину від небезпечних наслідків вірусної інфекції – цирозу і раку печінки. Для дітей вакцинація проводиться безоплатно, а дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт.

    Щеплення рекомендоване для усіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Зверніться до свого лікаря, він проведе обстеження та за потреби призначить лабораторні дослідження (наприклад, на наявність анти-HBs (HBsАb), що допоможуть з’ясувати, чи проводили вам щеплення від гепатиту.

    Схему вакцинації і дозування препарату підбирає лікар (в залежності від віку та медичної історії пацієнта).

    Лікар пояснить, де у вашому місті вакцину можна придбати, як зберігати до проведення щеплення (з моменту придбання вакцини в аптеці до проведення щеплення вакцина має зберігатися в холоді, обов’язково збережіть чек із аптеки, де зазначений час придбання вакцини) та безпосередньо проведе вакцинацію.

     

    Окрім цього, рекомендується також зробити наступні щеплення, які вже довели свою ефективність та гарантують надійну безпеку:

    1. Усім дорослим рекомендовано кожен рік робити щеплення від сезонного грипу, особливо тим, хто належать до групи ризику – люди з хронічними захворюваннями, вагітні, літні люди.
    2. Вакцина від пневмококової інфекції захищає від серйозних захворювань, таких як менінгіт або сепсис. Особливо рекомендована літнім людям.
    3. Менінгококова інфекція – ще одна небезпечна інфекція, що вражає оболонки головного та спинного мозку. Вакцинація рекомендована дітям, людям з ослабленим імунітетом, вагітним, мікробіологам, які працюють в лабораторіях з патогенними бактеріями.
    4. Щеплення від гепатиту А рекомендовано дітям та дорослим, а також тим, хто планує відвідати країни ендемічні за даним захворюванням, наприклад Африку чи Південну Америку.
    5. Вакцинація від вітряної віспи рекомендована всім дорослим, хто не переніс захворювання в дитячому віці, а також жінкам, що планують вагітність.

    Вакцини, доступні в Україні, забезпечують надійний захист, добре переносяться. Ревакцинацію після імунізації не проводять.

    Посилання на pdf файл статті https://bit.ly/3Kt4I6H

    Джерело moz.gov.ua

    Download Best WordPress Themes Free Download
    Download WordPress Themes
    Download Premium WordPress Themes Free
    Free Download WordPress Themes
    online free course
    download intex firmware
    Download WordPress Themes Free
    ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=