logo

Пошук

    Модифіковані (скорочені) навчальні програми для навчальних предметів українознавчого циклу

    18.06.2024

    Навчання в умовах війни – виклик, який спричинив освітні втрати в значної частини учнів.

    В умовах воєнного стану освітня діяльність набуває особливих підходів як для учнів/учениць в Україні, які пропустили навчання (понад 6 місяців), перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, так і для тих, хто паралельно навчається за кордоном і в українських школах.

    Для подолання цього виклику державною установою «Український інститут розвитку освіти» сформовано робочі групи та створено модифіковані (скорочені) програми з предметів українознавчого циклу: з української мови та української літератури для 5-7 класів, історії України для 5-6 класів, географії для 6-9 класів, які розроблено відповідно до модельних навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України, і навчальних програм із зазначених предметів для 8-11 класів закладів загальної середньої освіти.

    Наказом МОН № 701 від 16.05.2024 року затверджено Рекомендації щодо використання модифікованих програм з української мови, української літератури, історії України, географії для закладів загальної середньої освіти.

    Реалізація модифікованих програм має на меті досягнення ключових результатів навчання, зокрема тих знань, умінь і навичок; становлення поглядів, цінностей, інших особистісних якостей, без яких подальше навчання буде ускладненим. Крім того, ці програми дають змогу досягати результатів навчання завдяки скороченню змісту і мають на меті зменшити освітні втрати учнів/учениць, зважаючи на обмеженість часу на освоєння навчального матеріалу.

    Запропоновані скорочені програми можуть бути змінені педагогічними працівниками, які організовують навчання, з урахуванням потреб та інтересів учнів/учениць. Кількість навчальних годин, визначена в програмах, є орієнтовною.

    Водночас інформуємо, що модифіковані програми можна використовувати для навчання в класах з надолуження освітніх втрат, будь-яких форматів додаткового навчання.

    • Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з української мови: Котусенко Олена, Крижанівська Ольга, Кричун Людмила, Круть Ірина, Новосьолова Валентина, Онатій Анастасія, Романенко Юлія, Михайловська Неля.
    • Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з української літератури: Дроздовський Дмитро, Дячок Світлана, Котусенко Олена, Круть Ірина, Малявіна Анна, Молочко Світлана, Онатій Анастасія, Півторак Віталій, Ратушняк Олександр, Ткачук Тарас, Хворостяний Ігор, Яценко Таміла.
    • Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з історії України: Берендєєв Сергій, Євтушенко Раїса, Желіба Олександр, Кафтан Марина, Макаревич Антоніна, Панарін Олександр.
    • Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з географії: Гладковський Роман, Горовий Олег, Довгань Андрій, Запотоцький Сергій, Костащук Іван, Лисогор Людмила, Мозговий Артем, Покляцький Сергій, Совенко Валерій.
    Premium WordPress Themes Download
    Download WordPress Themes
    Download WordPress Themes Free
    Download WordPress Themes
    download udemy paid course for free
    download micromax firmware
    Download Premium WordPress Themes Free
    udemy free download