logo

Пошук

    28 червня — День Конституції

    27.06.2022

    Щорічно, 28 червня, в Україні відзначається День Конституції. В цей день у 1996 році Верховна рада прийняла основний закон незалежної України, що прийшов на зміну старій радянській конституції 1978 року. З 1991 року було запропоновано 15 проєктів основного закону. Зазначимо, що Україна прийняла конституцію останньою з усіх країн колишнього СРСР – на п’ятому році незалежності. Напружена сесія в стінах Верховної Ради тривала цілу добу, депутати працювали без перерви понад 23 години,  за новий закон проголосувало 315 парламентарів.

    Згідно з новою Конституцією Україна проголошувалася президентсько-парламентською республікою, суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. У конституції закріплено визначення України як правової держави, стаття 8 проголошує: «В Україні визнається і діє принцип верховенства права». Український народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади, статті 3 конституції сформульовано принцип, за яким: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю… Держава відповідає перед людиною за свою діяльність».

    До основних положень, що містяться в «Загальних засадах», належить також визначення України як унітарної держави, територія якої є цілісною і недоторканною. У статті 10 проголошується: «Державною мовою в Україні є українська мова». Поряд з цим гарантується вільний розвиток, використання і захист російської та ін. мов національних меншин.

    Конституція визначає український народ суб’єктом права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які перебувають в межах території України. Право користуватися природними об’єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.

    Конституцію закріплено широкий спектр прав і свобод людини і громадянина, до особистих прав людини зокрема зараховано: право на вільний розвиток своєї особистості (ст. 23), невід’ємне право на життя (ст. 27), право на повагу до людської гідності (ст. 28), право на свободу й особисту недоторканність (ст. 29), право на недоторканність житла (ст. 30), право на свободу пересування і вільний вибір місця проживання (ст. 33), право на свободу думки й слова (ст. 34), право на свободу світогляду і віросповідання (ст. 35).

    Пропонуємо вам пригадати перебіг цих вікопомних подій разом із вчителем Всеукраїнської школи онлайн Ярославом Приходько. Перегляньте відеоурок, опрацюйте конспект і дайте відповідь на запитання тесту — це допоможе випускникам у підготовці до складання національного мультимедійного тесту (НМТ).

    Переглянути відеоурок


    Готуймося до НМТ разом з ВШО!

    Free Download WordPress Themes
    Download Best WordPress Themes Free Download
    Download WordPress Themes Free
    Download Best WordPress Themes Free Download
    ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
    download karbonn firmware
    Premium WordPress Themes Download
    lynda course free download