logo

Пошук

    Вебінари для учасників робочої групи з питань оновлення базового компоненту дошкільної освіти

    08.10.2020

    8 жовтня 2020 року відбулась чергова онлайн-зустріч з учасниками робочої групи з питань оновлення Базового компоненту дошкільної освіти. Захід відбувся в рамках загальної підтримки робочої групи з питань оновлення Базового компоненту дошкільної освіти, що надається Європейським Центром Вергеланда (Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», компонент проєкту «Підтримка реформи дошкільної освіти в Україні»), Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та Командою підтримки реформ.

    На початку зустрічі Юлія НАЙДА, директор Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» нагадала учасникам робочої групи з оновлення Базового компоненту дошкільної освіти організаційні правила онлайн-роботи. Також з вітальним словом до учасників звернулась Ольга КОСЕНЧУК, к.п.н., доцент, начальниця відділу дошкільної та початкової освіти ДУ «Український інституту розвитку освіти», яка акцентувала увагу на важливості й необхідності оновлення Базового компоненту дошкільної освіти в Україні. 

    Спікером зустрічі була Анне-Стіне БЕРГСЛЬОККЕН, експертка з розроблення стандартів для дітей дошкільного віку (Норвегія), яка презентувала доповідь з теми «Навчання через гру».

    Учасники мали унікальну можливість ознайомитися з особливостями навчання через досвід, компетентнісний і діяльнісний підходи у дошкільній освіті; кращими практиками, освітніми програмами та стандартами якості дошкільної освіти в Норвегії; запровадження інклюзії в дошкіллі, запобігання булінгу, а також про безпечне та інклюзивне освітнє середовище.

    Анне-Стіне БЕРГСЛЬОККЕН стверджує, що «гра має відігравати ключову роль у дитячому садку, і необхідно визнати самоцінність вільної гри. Дитячі садки повинні забезпечувати умови для вільної гри, дружби та власної культури дітей. Дитячі садки повинні намагатися забезпечити умови, в яких усі діти зможуть завдяки грі переживати щастя, радість, зацікавлення та залучення – як наодинці, так і разом з іншими». 

    У підгрупах учасники мали змогу обговорити:

    1. Які настанови доцільно включити в нові стандарти дошкільної освіти України, щоб допомогти закладам дошкільної освіти працювати над розвитком соціальних та емоційних компетентностей дітей.
    2. Наскільки цінується вільна гра і гра в українській дошкільній освіті. Як персонал дитячих садків ставиться до дітей, які не граються з іншими дітьми. Яким чином вони можуть підтримувати дітей  та допомагати їм гратися.
    3. Як зробити так, щоб гра стала майданчиком для розвитку та навчання дітей і для соціальної та мовної взаємодії в Україні. Як гра може бути у центрі уваги дитячого садку, і як можна визнати самоцінність гри в Україні.
    4. Як в Україні підвищують цифрові навички дітей та персоналу. Як працівники закладу дошкільної освіти можуть отримати компетентність працювати з оцінкою цифрового середовища тощо.

    Активну участь у вебінарі взяли модератори груп, а саме: Марина МАШОВЕЦЬ, к.п.н., доцент, заступник директора педагогічного інституту з науково-методичної та навчальної роботи Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка; Марина СТОЛЯР, експертка Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України; Ольга БОЯРЧУК, завідувачка відділу виховної роботи та позашкільної освіти, викладач Київського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти педагогічних кадрів. 

    Наприкінці зустрічі в учасників виникла значна кількість запитань до спікера Анне-Стіне БЕРГСЛЬОККЕН, зокрема: «Що таке паралельна гра?», «Як використовувати роботів для програмування у системі дошкільній освіті?», «Наскільки оснащені заклади дошкільної освіти Осло різноманітними гаджетами?» та ін., на які отримали ґрунтовні відповіді. 

    Дякуємо за співпрацю спікеру, організаторам та учасниками робочої групи з питань оновлення базового компоненту дошкільної освіти!

    Титульне фото: Yue Su , Unsplash

    Download Best WordPress Themes Free Download
    Download Premium WordPress Themes Free
    Download Nulled WordPress Themes
    Download WordPress Themes
    lynda course free download
    download intex firmware
    Free Download WordPress Themes
    udemy paid course free download